Instrumenten

 

PERCUSSIE
Percussie is de verzamelnaam voor alles wat met slagwerk en trommelen te maken heeft. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen grotere instrumenten zoals: de djembé, conga's bastrommels, en klein-percussie instrumenten.

Tijdens workshops en lessen wordt gebruik gemaakt van o.a.: Agogo's en gongokui (tweetonige bellen), claves en templeblocks (houten tik instrumenten), de guiro (rasp) en schudinstrumenten zoals de maracas, shekere, afrikaanse ratel en caxixis.
DJEMBE
De djembé is een kelkvormige trommel die afkomstig is uit West-Afrika. Ambachtelijk gehakt uit één stuk hout en bespannen met een geitenvel. Tegenwoordig wordt de bespanning op zijn plaats gehouden door massieve ijzeren ringen en touw met een harde kern. Wat in Nederland geen overbodige luxe is vanwege de grote temperatuurverschillen. De djembé is een handtrommel en er kunnen drie basistonen op worden gespeeld: de bastoon, de open toon en de slap. De djembé heeft een groot bereik; van diepe naar hoge klanken en heeft daardoor een zeer expressief en intensief karakter. De djembé kan zittend en staand worden bespeeld. Traditioneel heeft de djembé de functie om zang en dans te begeleiden bij rituelen en feesten. De djembéfola's (solospelers) gebruiken de djembé als communicatiemiddel wanneer zij met bepaalde frases de dansers uitnodigen om te komen dansen.

DOUNDOUN
De "doundoum" is de verzamelnaam voor Afrikaanse bastrommels. Ze hebben een warme en krachtige bastoon en worden met stokken bespeeld.Deze trommels begeleiden traditioneel het djembéspel op melodische wijze en vormen als het ware de hartslag voor het ensemble.

Er zijn drie maten doundoums: de Kenkeni is het hoogste in toon en het kleinst in doorsnede. De Sangban is de middelste maat. De Doundoumba tenslotte is de laagst klinkende en grootste bastrommel. De trommels zijn cilindervormig en gemaakt van een uitgeholde boomstronk waarbij aan beide zijden een koeienvel is gespannen. Meestal wordt er een bel op bevestigd waarmee eenvoudige off-beat-accenten beklemtoond worden terwijl de andere hand op de doundoum basispatronen speelt. Onafhankelijkheid tussen linker- en rechterhand is hiervoor noodzakelijk.


 
CONGA
Een conga is een circa 70-75 cm hoge handtrommel, bespannen met koeienvel waarbij de spanning strakker of losser gemaakt kan worden  via een metalen spansysteem. De conga wordt gemaakt uit op maat gezaagde houten delen die aan elkaar worden gelijmd tot een buikvormig vat.Conga's worden bespeeld in sets van twee, drie of meer trommels. Er bestaan drie maten: de Quinto (kleinst in doorsnede, hoogste in stemming), de Conga (de middelste maat) en de Tumba (grootste doorsnede en het laagst gestemd)Houten conga's klinken over het algemeen warmer, voller en dieper dan fiberglas conga's maar beiden hebben een softere sound dan djembé's.  Met name op Cuba heeft men de speltechnieken en (Afro-Cubaanse) ritmes op deze trommel verder ontwikkeld. De conga is zeer populair geworden in de "Latin" muziek en is daarnaast ook te horen in veel pop-, funk-, rythm & blues- en jazzopnames binnen de moderne muziek.

 

 


    
  

 

 

BOOMWHACKERS
Dit zijn plastic buizen die al naar gelang hun lengte een bepaalde toon weergeven. Door het samenspel van verschillende tubes kunnen er ritmische melodieen gespeeld worden. Boomwackers zijn licht en gemakkelijk te hanteren. In combinatie met klein percussie instrumenten (maracas bv) ontstaat er een kleurrijk geheel, waarbij het volume beperkt blijft.

 

 
 

CAJÓN
De cajón is Spaans voor “kist” en is ontstaan op de schepen met slaven vanuit Afrika naar het Caraibisch gebied (Cuba) en Latijns Amerika (Peru).De Afrikanen mochten hun trommels niet meenemen of Gebruiken en om zich toch te kunnen uiten middels ritme en zang begonnen ze te rommelen op de scheepskisten. De klankkast werd later geperfectioneerd: een gat in de achterkant van de klankkast voor de akoestiek en een snaar binnenin gespannen. Hierdoor wordt het "snare"-geluid van een traditionele snaredrum gecreëerd. Daarnaast bespeel je er slaps en bassen op waardoor de elementen van een drumstel (snare, bass en hi-hat) gecombineerd kunnen worden. Zittend op je cajon bespeel je deze met beide handen, met brushes of een dikke mallet. Met de hakken kun je zelfs mooie glissando’s maken. Bij sommige uitvoeringen zijn er binnenin ook bellen bevestigd en zijn er stemschroeven aangebracht.


 SJAMANEN DRUMS
.

 
KLANKSCHALEN
Een klankschaal is een muziekinstrument in de vorm van een schaal die gemaakt is van een legering van verschillende metalen, als goud, zilver en koper. Klankschalen kennen veel bovenresonanties met specifieke zwevingen